50PLUS houdt het 4,5 uur vol in de Kamer

DEN HAAG (ANP) - Martin van Rooijen van 50PLUS wilde vijftien uur in de Tweede Kamer praten over de wet-Hillen, maar na ongeveer 4,5 uur kwam er een einde aan zijn inbreng. Het debat gaat verder. De PVV heeft 20 uur spreektijd aangevraagd.

Beide oppositiepartijen zijn fel tegen afschaffing van de wet-Hillen die huizenbezitters die hun woning (bijna) hebben afgelost een belastingvoordeel geeft. 50PLUS en PVV hopen met de lange spreektijd ten minste te bereiken dat de afschaffing met een jaar wordt uitgesteld.

Van Rooijen ging onder meer in op de geschiedenis van de wet-Hillen en sprak ook over zijn tijd als bewindsman in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Ook las hij brieven van boze burgers voor en berichten uit de media. Hij ziet de afschaffing van de regeling als een 'aflosboete' voor huizenbezitters.

Verder vindt 50PLUS dat de Kamer te weinig tijd krijgt om de wet zorgvuldig te behandelen. Dat is ook kritiek van de SP, GroenLinks en PvdA. Het kabinet wil de wet vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. Om dat mogelijk te maken moet de Tweede Kamer deze week over het besluit stemmen. Een meerderheid van de Kamer steunt het kabinet.

0 Reacties Doe mee met de discussie →