Actieplan Brussel tegen terrorisme in steden

BRUSSEL (ANP) - Om burgers en steden beter te beschermen tegen terroristische aanvallen, lanceert de Europese Commissie een actieplan dat de komende zestien maanden gestalte moet krijgen. Brussel maakt ruim 118 miljoen euro extra vrij om aanslagen in de openbare ruimte, zoals recent in onder meer Barcelona, Londen en Stockholm, tegen te gaan.

Het geld is bedoeld voor (politie)projecten om stadsbewoners minder kwetsbaar te maken, reizigers te beschermen en betere coördinatie van de hulpverlening. Vooral fysieke bescherming van drukke plekken krijgt de aandacht, denk aan verzinkbare paaltjes, verkeersmaatregelen en andere ,,innovatieve veiligheidsoplossingen''. De uitvoering ligt bij de lidstaten.

De commissie zet volgende maand een forum op waarin politie-experts kennis uitwisselen. Eind dit jaar wordt een soortgelijk platform voor uitbaters van bijvoorbeeld winkelcentra, bioscopen en stadions opgericht. Ook komt er in november een EU-netwerk dat gezamenlijke oefeningen rond veiligheidsrisico’s gaat organiseren. Omdat burgemeesters en andere lokale autoriteiten een cruciale rol spelen, organiseert de commissie vanaf begin volgend jaar bijeenkomsten over betere bescherming van de openbare ruimte.

Bescherming

Daarnaast stelt de Brussel een plan voor om de EU beter te beschermen tegen aanvallen met chemische, biologische en nucleaire stoffen. Zo moet het veel moeilijker worden voor terroristen om thuis explosieven in elkaar te knutselen. Ook gaat de EU lidstaten helpen bij opsporingsonderzoeken die vastlopen door versleutelde communicatie. Ondertussen wordt gewerkt aan een Europese ,,inlichtingeneenheid''.

De commissie wil verder dat Europol persoonlijke gegevens kan gaan uitwisselen met landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten om terrorisme te bestrijden en gaat hiervoor een mandaat van de lidstaten vragen om met die landen te gaan onderhandelen.

,,Europeanen vragen dat nationale overheden en de EU de risico’s vastberaden aanpakken’’, zegt vicevoorzitter Frans Timmermans.

0 Reacties Doe mee met de discussie →