Advocaat sluit met record af bij Oranje

BOEKAREST (ANP) - Dick Advocaat gaat de geschiedenisboeken in als bondscoach die de meeste overwinningen vierde met het Nederlands elftal. De zeventigjarige Hagenaar boekte in Boekarest zijn 37e zege met de nationale ploeg, door Roemenië te verslaan (0-3). Direct na afloop liet Advocaat weten dat hij stopt.

Advocaat zat 62 interlands op de bank bij Oranje. Zijn eerste was op 9 september 1992, een verloren oefeninterland tegen Italië. Een paar maanden na het WK van 1994 in de Verenigde Staten, waar het Nederlands elftal in de kwartfinales moest buigen voor de latere wereldkampioen Brazilië, stopte Advocaat als bondscoach om als trainer aan de slag te gaan bij PSV.

De 'Kleine Generaal' keerde ruim zeven jaar later terug, als opvolger van Louis van Gaal. Advocaat leidde Oranje naar het EK van 2004 in Portugal, zij het wel via de play-offs. Hij botste op het toernooi met de pers en na de veelbesproken wissel van Arjen Robben tegen Tsjechië ook met zijn assistent Willem van Hanegem. Na de verloren halve finale tegen Portugal verdween Advocaat via de achterdeur.

Assistent

Als assistent van Danny Blind keerde de gelouterde trainer vorig jaar terug bij de nationale ploeg, maar een paar maanden later zwichtte hij voor een lucratieve kans als hoofdtrainer bij Fenerbahçe. De KNVB kwam dit voorjaar weer uit bij Advocaat nadat Blind was ontslagen. Onder leiding van de krasse zeventiger won Oranje weliswaar zes van de zeven wedstrijden, maar het wist zich niet te plaatsen voor het WK in Rusland.

Frank de Boer speelde de meeste wedstrijden onder Advocaat: 45. Recordinternational Wesley Sneijder verdiende 14 van zijn 133 'caps' onder Advocaat. Dennis Bergkamp is met dertien doelpunten de topschutter van de drie periodes-Advocaat. De Hagenaar liet 21 spelers debuteren, onder wie Marc Overmars, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Sneijder, Arjen Robben en als laatste Donny van de Beek.

0 Reacties Doe mee met de discussie →