AEX opent hoger

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Na de opluchting over de Spaanse hervormingsplannen richt de aandacht zich nu op de resultaten van de stresstest van Spaanse banken, die later op de dag worden vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 330,02 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 524,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,5 procent. In Madrid klom de beurs 1 procent.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van ruim 6 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS. Pakketbezorger TNT Express stond onderaan met een min van 0,6 procent.

Bierbrouwer Heineken won 0,7 procent. De overname van drankenconcern Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken is goedgekeurd door de aandeelhouders van Fraser & Neave. Heineken had zich door verscheidene strategische overeenkomsten de afgelopen weken al bijna verzekerd van een positieve uitkomst.

Naast Heineken probeert ook concurrent Carlsberg een vastere voet aan de grond te krijgen in Azië. De Deense brouwer sluit een joint venture met Singha uit Thailand om zijn internationale biermerken daar op de markt te brengen. Het aandeel Carlsberg zakte in Kopenhagen 0,6 procent.

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een winst van 3 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis was de grootste daler met een verlies van 0,6 procent.

De euro was 1,2932 dollar waard, tegen 1,2860 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 92,39 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 112,58 dollar per vat.