AEX opent licht hoger

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is donderdag licht hoger geopend. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 349,90 punten. De MidKap-index bleef vlak op 552,39 punten. De beurs in Parijs zakte 0,5 procent. Londen en Frankfurt bleven ongewijzigd.

De ECB zal later op de dag de uitkomsten van de beleidsvergadering bekendmaken. Ook de Bank of England komt donderdag met het rentebesluit. Veranderingen in het monetaire beleid van beide centrale banken worden niet verwacht.

Bij de opening werd de handel gesteund door een sterker dan verwachte stijging van de Chinese export. De uitvoer in China nam in december met 14,1 procent op jaarbasis toe. Dat is de sterkste stijging sinds mei vorig jaar. Economen gepolst door Bloomberg hadden gerekend op een exportgroei van 5 procent. In november nam de uitvoer met 2,9 procent toe.

Grootste stijger in de AEX was elektronicaconcern Philips met een winst van 3,1 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Bierbrouwer Heineken was de grootste daler met een verlies van 1,8 procent na een adviesverlaging door dezelfde bank.

Air France-KLM zakte 0,6 procent. Volgens Franse media treedt de hoogste baas van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, uiterlijk in het tweede kwartaal van 2014 af. De topman vertrekt nu als commissaris bij energiebedrijf Areva om zich volledig te richten op Air France.

In de MidKap ging verzekeraar Delta Lloyd aan kop met een plus van 1,6 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Internetbroker BinckBank stond onderaan met een min van 2,1 procent.

RoodMicrotec zakte 5,6 procent na bekendmaking van de voorlopige omzetcijfers. De leverancier aan de chipindustrie zag de omzet in 2012 afnemen met 25 procent. De omzetdaling heeft te maken met het inzakken van de chipindustrie vorig jaar.

De euro was 1,3061 dollar waard, tegen 1,3075 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 93,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder.