AEX opent met winst

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is donderdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend zal worden gemaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 328,55 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 527,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,2 en 0,1 procent. Parijs bleef onveranderd.

Chipmachinemaker ASML en de financiële fondsen Aegon en ING waren de grootste stijgers in de AEX met winsten tussen 0,7 en 0,9 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en telecombedrijf KPN waren de grootste dalers met verliezen van 1,7 en 1,5 procent.

Air France-KLM zakte 0,6 procent. De verlieslijdende Duitse prijsvechter Air Berlin moet volgens grootaandeelhouder Etihad uit Abu Dhabi een alliantie aangaan met de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.Etihad voert zelf ook overleg met Air France-KLM over een samenwerkingsovereenkomst. Het aandeel Air Berlin steeg in Frankfurt 0,3 procent.

In de MidKap zette bouwbedrijf BAM de stijging voort en met een winst van 2,4 procent. Het aandeel was daarmee de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen. Concurrent Heijmans klom 1,6 procent. Heijmans heeft een opdracht gekregen van woningcorporatie Staedion voor de herontwikkeling van het GIT-terrein/Regentesse-Zuid in Den Haag. De opdracht heeft een waarde van circa 105 miljoen euro, waarvan 50 procent voor Heijmans.

Imtech won 2 procent. De technisch dienstverlener heeft een 10-jarig contract gesloten met vliegtuigfabrikant Airbus om de lak van vliegtuigen te drogen. Grootste dalers in het middensegment waren toeleverancier aan de chipindustrie ASMI en kabelbedrijf Ziggo met minnen van 0,6 procent.

De euro was 1,2944 dollar waard, tegen 1,2915 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De olieprijzen stegen licht na de forse prijsdaling een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 88,63 dollar per vat. Brentolie klom 0,7 procent tot 108,90 dollar per vat.