AEX werkt openingsverlies weg

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam wist maandagochtend het openingsverlies weg te werken. De andere Europese beurzen lieten overwegend kleine verliezen zien. De verliezen bleven beperkt door winsten onder de bankaandelen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 351,95 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 548,29 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,2 procent.

De Europese bankaandelen stonden in de belangstelling. De internationale financiële toezichthouders hebben zondag nieuwe regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden versoepeld en uitgesteld. De banken krijgen 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels. In Frankfurt klom Deutsche Bank 3 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 2,9 procent. In Amsterdam wonnen ING en SNS Reaal 1,8 en 3,7 procent.

Chipmachinemaker ASML was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een plus van 2,3 procent na een adviesverhoging door Citigroup.

Air France-KLM klom 1,1 procent. Italiaanse media meldden afgelopen weekeinde dat de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie zijn Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal wil overnemen. Een definitieve deal zou deze zomer worden verwacht.

In de MidKap behoorde Wereldhave tot de grootste stijgers met een winst van 2,6 procent. Het bedrijf verkocht zijn vastgoedportefeuille in de Verenigde Staten voor 720 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Lone Star.

Imtech won 1,1 procent. De orderportefeuille van de technisch dienstverlener is in 2012 met 12 procent gegroeid tot 6,5 miljard euro. Ook handhaafde Imtech de verwachting voor 2012.

De euro was 1,3025 dollar waard, tegen 1,3054 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 92,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 110,89 dollar.