Afname DNA zaak-Vaatstra begonnen

LEEUWARDEN (ANP) – Politie en justitie beginnen zaterdag in Noord-Friesland met de afname van wangslijm bij mannen voor het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland. Ze hopen 13 jaar na de moord op Marianne Vaatstra zo een familielid van de dader op het spoor te komen. Op de eerste dag zijn 2400 mannen opgeroepen. Medewerking aan het onderzoek is op vrijwillige basis.

Het gaat om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden. Er zijn in totaal 8080 mannen aangeschreven.

Zaterdag zijn rond Veenklooster vanaf 10 uur 7 locaties ingericht voor de afname van wangslijm en nog eens 4 in Groningen, Dokkum, Leeuwarden en Drachten. Het OM heeft daar 2 weken voor uitgetrokken. Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne, dat op haar lichaam en een aansteker is gevonden. Het NFI verwacht minstens 5 maanden nodig te hebben.