Agenten horen strafeis in zaak-Henriquez

SCHIPHOL (ANP) - De twee agenten die terechtstaan voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez horen maandag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol de strafeis van het Openbaar Ministerie. Het OM verdenkt de twee van doodslag, (zware) mishandeling (met de dood tot gevolg) en dood door schuld.

Henriquez overleed eind juni 2015, nadat hij was opgepakt op een Haags muziekfestival. Hij riep tegen agenten dat hij een wapen bij zich droeg en wees daarbij naar zijn kruis. Bij zijn arrestatie leverde de Arubaan zoveel verzet, dat er vijf agenten plus geweld aan te pas kwamen om hem in bedwang te krijgen.

De dood van Henriquez veroorzaakte dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. De betrokken agenten en hun gezinnen zijn in de nasleep daarvan ernstig bedreigd. Daarom zitten ze anoniem en afgeschermd in de rechtbank. Hun stemmen worden vervormd en ze worden aangeduid als DH01 en DH02.

De twee politiemensen die terechtstaan gebruikten het zwaarste geweld. DH01 zette de nekklem. Zijn collega DH02 is groepscommandant, maar hij nam niet de operationele verantwoordelijkheid tijdens de worsteling. Ook hij sloeg Henriquez vele malen.

0 Reacties Doe mee met de discussie →