Ajax kan PSV bijna in de nek hijgen

AMSTERDAM (ANP) - Met gemengde gevoelens vierde Ajax voor eigen publiek een overwinning op Excelsior (3-1). De club uit de hoofdstad heeft de achterstand op koploper PSV binnen vijf dagen gehalveerd tot vijf punten. Wel wordt het voor trainer Marcel Keizer steeds lastiger om een representatieve defensie op te stellen.

Komende zondag alweer vervolgt Ajax de titelrace met een bezoekje aan AZ, dat met twee dagen meer rust aan die ontmoeting begint. Keizer zal in de aanloop van dat duel flink moeten puzzelen op zijn defensie. Van Daley Sinkgraven en Nick Viergever was al bekend dat ze voor de winterstop niet meer in actie zouden komen. De coach van Ajax kan voorlopig ook niet beschikken over Maximilian Wöber, die met een brancard van het veld moest.

Daarbij kreeg Joël Veltman tegen Excelsior een vijfde gele kaart waardoor hij geschorst is voor het duel in Alkmaar. Keizer verving Wöber door Mitchell Dijks, die hij eigenlijk al had afgeschreven. De negentienjarige Deyovaisio Zeefuik lijkt de aangewezen persoon om zondag de taken voor de geschorste Veltman waar te nemen.

Schorsing

Als het aan trainer Keizer had gelegen dan had hij dezelfde spelers het veld ingestuurd als zondag tegen PSV. Lasse Schöne moest echter een schorsing uitzitten, waardoor een plaats op het middenveld vrijkwam voor Siem de Jong, die in de 23e minuut op de goede plaats stond na een mooie actie van David Neres (1-0). De openingstreffer was een logisch gevolg van het krachtsverschil tussen beide ploegen. Excelsior kwam niet veel verder dan verdedigen maar kwam na veertig minuten wel op gelijke hoogte. Doelman André Onana voorkwam nog dat Anouar Hadouir scoorde, maar was kansloos op de rebound van Mike van Duinen (1-1).

Ook na rust vocht Excelsior voor wat het waard was. Doelman Theo Zwarthoed kreeg nog een hand tegen een kopbal van Veltman en zag Siem de Jong op de paal schieten. Hij was in de 57e minuut kansloos toen Kasper Dolberg een strafschop mocht nemen nadat Hicham Faik hands had gemaakt (2-1). In de slotfase bekroonde Hakim Ziyech een goede wedstrijd door na 49 mislukte pogingen eindelijk eens een vrije trap voor Ajax te verzilveren.

0 Reacties Doe mee met de discussie →