Ajax struikelt weer over FC Utrecht

AMSTERDAM (ANP) - Ajax slaagde er zondag voor het derde seizoen op rij niet in om voor eigen publiek een competitiewedstrijd van FC Utrecht te winnen. Na twee nederlagen op rij moest de club uit de hoofdstad dit keer genoegen nemen met een gelijkspel (1-1).

Zo begon Ajax slecht aan de traditioneel lastige maand oktober, die vorige seizoen slechts één zege in de eredivisie opleverde. FC Utrecht revancheerde zich uitstekend voor de kansloze bekernederlaag van anderhalve week geleden tegen de rivaal uit Amsterdam (3-0). De club gunde Ajax in de laatste vijf competitiewedstrijden slechts 1 puntje.

Ajax begon het duel met de angstgegner uit de Domstad met Jody Lukoki voor Derk Boerrigter, die de afgelopen weken na een langdurige rugblessure maar niet wist te overtuigen. Uitgerekend de vervanger van de gepasseerde linksbuiten was na 6 minuten betrokken bij de openingstreffer. Lukoki schatte een voorzet van Christian Eriksen goed in en bood Ryan Babel een bijna niet te missen kans (1-0).

Knap van FC Utrecht was dat het ook op achterstand durfde te voetballen. De formatie probeerde de opbouw van de thuisclub te ontregelen en kreeg ook mogelijkheden op de gelijkmaker. Cedric van der Gun schoot rakelings naast en Jacob Mulenga raakte vlak voor rust de buitenkant van de paal.

Namens Ajax verzuimden Tobias Sana en Babel oog in oog met de sterke doelman Robbin Ruiter verder afstand te nemen. Daardoor kon het zo maar gebeuren dat FC Utrecht na 52 minuten, weliswaar fortuinlijk, op gelijke hoogte kwam. Anouar Kali wilde de bal voorgeven, maar trof tot zijn eigen verbazing via het hoofd van de ingevallen Fabian Sporkslede doel (1-1).

De ongelukkige middenvelder was in het veld gekomen voor Christian Poulsen. De Deense routinier was niet de enige speler van Ajax die de zware wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Real Madrid nog in de benen had. Op het middenveld oogden Siem de Jong en Eriksen ook allesbehalve fit. De laatstgenoemde Deen miste een redelijke en een uitstekende mogelijkheid om Ajax weer op voorsprong te schieten. Ook Babel kon Ajax nog aan een zege helpen. De spits raakte echter de paal.