Ajax verpest ‘avondje NAC’ met acht treffers

BREDA (ANP) - Ajax heeft een 'avondje NAC' zwaar verpest. Het elftal van trainer Marcel Keizer zegevierde in Breda met maar liefst 8-0. Na 33 minuten leidden de bezoekers uit Amsterdam al met 5-0.

Ajax was dicht bij een clubrecord in de eredivisie. Alleen op 14 augustus 1966 kwam de formatie uit de hoofdstad eerder in een uitwedstrijd op een voorsprong van 5-0. Toen had Ajax daar tegen Elinkwijk slechts 26 minuten voor nodig. Die wedstrijd eindigde uiteindelijk in 7-0. Uiteindelijk schreef de club uit Amsterdam alsnog geschiedenis tegen NAC. Nooit eerder won het een uitwedstrijd in de eredivisie met 8-0.

,,Schaam je kapot'', zongen de teleurgestelde supporters van de thuisploeg al na een half uur. Ze hadden zich de hele week verheugd op een ouderwets 'avondje NAC' op zaterdag. Stiekem hoopten ze op een stuntje. Want trainer Keizer van Ajax is niet voor niks nog steeds op zoek naar zijn ideale basisformatie. Zo goed presteert de club uit Amsterdam dit seizoen nog niet.

Aanvalsspel

Ajax startte weer in een andere samenstelling na de nederlaag van twee weken geleden tegen FC Utrecht (1-2). Daley Sinkgraven begon als linksback, waardoor Nick Viergever naar het centrum van de defensie verhuisde. Maximilian Wöber verloor zijn basisplaats, net als Siem de Jong die weer moest plaatsmaken voor de kersverse international Donny van de Beek. Op de linkerflank verving Justin Kluivert de geblesseerde Amin Younes.

Kluivert voorzag het aanvalsspel van zijn ploeg van diepte, net als David Neres op de rechterflank. Ajax startte energiek, maar kreeg ook ruim baan van een uiterst pover NAC. De openingstreffer viel na een ingestudeerde hoekschop. Pablo Marí was Matthijs de Ligt helemaal kwijt en de verdediger van Ajax kopte fraai raak. Daarna ging het snel. Van de Beek (twee), Neres en opnieuw De Ligt lieten hun ploeg uitlopen naar 0-5. Keer op keer had de defensie van NAC het nakijken.

Fijn voor NAC was dat Ajax in de tweede helft in een lager tempo speelde. Toch kwam de thuisploeg nauwelijks aan de bal. Invallers Frenkie de Jong en Klaas-Jan Huntelaar lieten zich zien. De Jong versierde een strafschop die Schöne benutte. Huntelaar kopte zijn ploeg naar 7-0 en Van de Beek bepaalde met zijn derde treffer de eindstand op 8-0. Feyenoord was in 1963 de laatste club die een uitduel in de eredivisie met 8-0 won. Toen was Volendam het slachtoffer.

0 Reacties Doe mee met de discussie →