‘Amsterdamse beurs begint hoger’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal vrijdag naar verwachting met winst beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen. Beleggers kijken vooral uit naar de uitkomsten van de stresstestvan Spaanse banken.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger in navolging van de hogere koersen op Wall Street, waar de begroting van Spanje positief werd ontvangen. Het is ook de laatste handelsdag van september. Het is een zeer mooi kwartaal geweest voor de aandelenmarkten en men zal proberen om de winst zoveel mogelijk vast te houden. Verder zullen in de loop van de dag de resultaten van de stresstest van de Spaanse banken worden vrijgegeven'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Spanje maakte donderdag bekend volgend jaar vooral de overheidsuitgaven te willen terugdringen in plaats van belastingverhogingen door te voeren. Het land gaat onder meer het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt hervormen. Ook wordt er een onafhankelijke toezichthouder opgericht die de staatsfinanciën in de gaten gaat houden. Volgens eurocommissaris Olli Rehn gaan de Spaanse plannen verder dan wat de Europese Commissie van het land eiste.

Aan het overnamefront werd vrijdag bekendgemaakt dat de overname van drankenconcern Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken is goedgekeurd door de aandeelhouders van Fraser & Neave. Heineken had zich door verscheidene strategische overeenkomsten de afgelopen weken al bijna verzekerd van een positieve uitkomst.

In het Verre Oosten gingen de beurzen vrijdag overwegend licht omhoog. Beleggers waren over het algemeen tevreden over de hervormingsplannen van de Spaanse overheid. In Tokio eindigde de Nikkei echter 0,9 procent lager. Een tegenvallend Japans industriecijfer en de aanhoudende bezorgdheid over de eilandenruzie met China zette de stemming onder druk. De Japanse beurs verloor in het afgelopen kwartaal 1,5 procent.

Beleggers in New York en Europa werden donderdag ook enigszins gerustgesteld door de economische hervormingen die de Spaanse regering aankondigde. Ook speculatie op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid hielp beleggers tegenvallende macrocijfers te vergeten.

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 13.485,97 punten. De S&P 500-index steeg 1 procent tot 1447,15 punten en de Nasdaq won 1,4 procent tot 3136,60 punten.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,3 procent hoger op 329,12 punten en de MidKap steeg 0,6 procent tot 522,01 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,2 en 0,7 procent vooruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2934 dollar waard, tegen 1,2860 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 92,43 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 112,42 dollar per vat.