‘Amsterdamse beurs begint lager’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen openen. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma. Daarnaast wordt gewacht op het officiële Amerikaanse banencijfer, dat vanmiddag wordt vrijgegeven.

,,De AEX opent 0,5 tot 1 punt lager. Het zal een rustige vrijdag worden waarbij alles in het teken staat van de arbeidscijfers uit de VS. Die cijfers zullen waarschijnlijk beter uitvallen dan verwacht na het sterke banenrapport van ADP van gisteren. De feestvreugde over het ADP-rapport werd echter verstoord door de schrikreactie op de notulen van de Fed, waaruit bleek dat de meeste bestuurders willen stoppen met het pakket van monetaire verruiming in de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omlaag in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Tokio, waar beleggers vandaag pas konden reageren op het begrotingsakkoord in de VS, maakte de Nikkei een inhaalslag. De Japanse hoofdindex klom op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar 2,8 procent en eindigde op het hoogste niveau sinds maart 2011.

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten donderdag met lichte verliezen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 13.391,36 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1459,37 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 3100,57 punten.

De Europese aandelenmarkten lieten eerder op de dag een gemengd beeld zien. Na twee dagen van uitbundige koerswinsten op rij namen beleggers wat gas terug, met overwegend kleine verliezen tot gevolg. Op het Damrak hield de AEX-index het hoofd wel boven water.

De hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam sloot op 350,74 punten, een winst van 0,2 procent. De MidKap ging 0,3 procent omlaag tot 545,27 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs daalden 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen juist 0,3 procent steeg.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3017 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 92,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 111,43 dollar.