‘Amsterdamse beurs opent vlak’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening in het rood duiken. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting vanhetjaarcijferseizoen, dat later op de dag met de resultaten van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa van start zal gaan.

Het boorschip Kulluk van Shell is veilig naar de haven van Kiliuda gesleept. Dat maakten de bij de reddingsoperatie betrokken autoriteiten bekend. De Kulluk liep op 31 december aan de grond ten zuidwesten van de plaats Kodiak in Alaska. Het schip heeft meer dan 500.000 liter aan diesel aan boord en 45.000 liter aan andere olieproducten. Volgens de autoriteiten is er nog geen spoor van schade voor het milieu.

Het passagiersvervoer van Air France-KLM is in december stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Het vrachtvervoer nam met 5,7 procent af. De vervoerscijfers over december werden volgens de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep beïnvloed door extreme weersomstandigheden, met name in Noord-Amerika.

In het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen dinsdag omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent lager. De Japanse exportbedrijven stonden onder druk door een stijging van de Japanse yen. In Seoul zakteSamsung Electronics ruim 1 procent ondanks dat het Zuid-Koreaanse technologieconcern liet weten in de afgelopen 3 maanden opnieuw een recordwinst te hebben geboekt.

De Japanse minister van Financiën Taro Aso kondigde daarnaast aan dat Japan obligaties gaat opkopen die worden uitgegeven door het permanente noodfonds van de eurolanden (ESM). Die aankopen moeten helpen de eurocrisis te bestrijden en de waarde van de yen te drukken.

De aandelenbeurzen in New York sloten maandag met kleine verliezen. Beleggers namen wat gas terug na de recente koerswinsten. Ook werd gewacht op de start van het cijferseizoen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 13.384,29 punten en de S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1461,89 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent tot 3098,81 punten.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag ook in de min. De Europese bankaandelen gingen juist omhoog dankzij een versoepeling van de regels voor de bankensector. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 351,24 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 548,18 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,7 procent.

De euro stond dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,3110 dollar en was daarmee bijna evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 93 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper.