Andorra als opwarmertje voor Roemenië

KATWIJK (ANP) - Bondscoach Louis van Gaal heeft de spelers van het Nederlands elftal nadrukkelijk gewaarschuwd voor onderschatting van Andorra. Toch lijkt het duel met de nummer 201 van de wereldranglijst niet meer dan een opwarmertje voor het echte werk, dinsdag in de National Arena van Boekarest tegen Roemenië.

De voetbalploeg uit het dwergstaatje in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje houdt slechts zeven landen onder zich op de wereldranglijst. Bondscoach Jesús 'Koldo' Alvarez de Eulate moet het voornamelijk doen met spelers die er naast hun voetbalcarrière nog een baantje bij hebben om rond te kunnen komen. Zijn meest gelouterde internationals komen uit voor FC Andorra, dat op het vijfde niveau in Spanje speelt.

,,En toch is Andorra een tegenstander die we, zoals trainers dat zeggen, niet moeten onderschatten'', betoogde Van Gaal in de aanloop naar de derde WK-kwalificatiewedstrijd, vrijdag in De Kuip. ,,Als we dat wel doen, kan het wel eens verkeerd aflopen. De voorbeelden zijn onlangs al gegeven door FC Twente en PSV, die in de beker tegen amateurs heel veel moeite hadden om te winnen. Dat heeft puur met onderschatting te maken.''

Van Gaal drukte zijn spelers die boodschap deze week op het hart. ,,Want zij gaan het ook geloven als in de media staat dat het een partijtje raak schieten wordt.'' Toch kijkt ook Van Gaal al over het duel met Andorra heen naar de volgende wedstrijd, tegen medekoploper Roemenië, dat eveneens 6 punten heeft in groep D. ,,Andorra speelt met het hart en zal fysiek de strijd aangaan. Daarom ga ik ook niet twee keer met hetzelfde elftal spelen.''

Afgaande op de afsluitende training, donderdag in Katwijk, krijgt Daryl Janmaat weer een kans tegen Andorra. Van Gaal houdt Ricardo van Rhijn waarschijnlijk aan de kant met het oog op de confrontatie met Roemenië. Hetzelfde geldt voor Robin van Persie, wiens plek in de spits wordt ingenomen door Klaas-Jan Huntelaar. Bij afwezigheid van Wesley Sneijder (geblesseerd) en Dirk Kuijt (reserve) draagt Kevin Strootman de aanvoerdersband.

Voor Rafael van der Vaart heeft het duel met de voetbaldwerg een bijzonder tintje. De 29-jarige middenvelder van Hamburger SV debuteerde 11 jaar geleden tegen Andorra in Oranje; vrijdag wordt Van der Vaart kort voor de aftrap gehuldigd omdat hij 100 interlands op zijn naam heeft staan. De Heemskerker ontvangt van de KNVB een gouden schaal en van de Europese bond UEFA een speciale award, bestaande uit een herdenkingscap en -medaille.