ANVR hekelt toeristenbelasting buitenland

HILVERSUM (ANP) – De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) wil dat buitenlandse overheden beter nadenken wanneer zij een nieuwe toeristenbelasting invoeren of een bestaande heffing voor reizigers verhogen. De branche vreest dat reizigers hierdoor bezuinigen op de rest van hun reisuitgaven, meldde de ANVR donderdag.

Volgens de ANVR verzinnen landen, regio's en steden iedere keer wat nieuws om geld te verdienen aan vakantiegangers. Zo werd in Spanje afgelopen jaar de luchthavenbelasting verhoogd, en verlangt Turkije al jaren dat toeristen een speciaal toeristenvisum kopen bij binnenkomst van het land. Ook op hotelovernachtingen wordt vaak toeristenbelasting geheven.

,,De toerist wordt als melkkoe gebruikt, maar daar help je de economie niet mee. Het is verstandiger minder belasting te heffen en de toeristen wat meer te laten consumeren op hun vakantiebestemming", legt een woordvoerster uit. De ANVR gaat dit standpunt voorleggen aan de ETOA, de Europese brancheorganisatie van touroperators.