Assad vangt bot met toespraak

DAMASCUS/LONDEN/BRUSSEL/CAÏRO/WASHINGTON (ANP) - Ook de Verenigde Staten en Egypte hebben zware kritiek geleverd op de Syrische president Bashar al-Assad na de toespraak die hij zondag in Damascus hield. Eerder haalden Groot-Brittannië en de Europese Unie al uit.

Assad noemde de oppositie in zijn rede voor duizenden aanhangers ,,vijanden van God en marionetten van het Westen''. De rebellen die al bijna twee jaar zijn verwikkeld in een bloedige strijd met zijn troepen noemde hij ,,moordenaars''. Assad sloot onderhandelingen met de gewapende opstandelingen uit. ,,Het is een conflict tussen het volk aan de ene kant en moordenaars en criminelen aan de andere kant'', aldus de president in zijn eerste openbare toespraak sinds maanden.

Woordvoerder Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de toespraak van Assad ,,een nieuwe poging om zich aan de macht vast te klampen.” De Verenigde Staten willen dat Assad aftreedt. Die mening is ook de Egyptische president Mohammed Mursi toegedaan. Hij vindt dat Assad voor het Internationaal Strafhof terecht moet staan voor het plegen van oorlogsmisdaden, zo zei hij tegen CNN.

Eerder uitten de Europese Unie en Groot-Brittannië al zware kritiek. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, beschuldigde Assad ervan hypocriet te zijn. Diens hervormingsvoorstellen deed hij via Twitter af als loze beloften waar niemand intrapt. EU-buitenlandchef Catherina Ashton liet via een woordvoerder weten dat Assad moet opstappen wil er een politieke oplossing komen van het bloedige conflict.

Volgens de VN zijn er tot nu toe meer dan 60.000 mensen omgekomen in de burgeroorlog in Syrië.