Banken klimmen op lagere beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten maandag overwegend terrein prijsgeven. Beleggers besloten wat winst te nemen na de recente opmars. De verliezen bleven beperkt door sterke koerswinstenonder de bankaandelen.

,,We doen even een stapje terug, maar het is allemaal niet erg dramatisch. De banken staan in de schijnwerpers. Die profiteren flink van een versoepeling van de liquiditeitsregels. Ze krijgen daardoor meer lucht en kunnen meer geld inzetten voor de kredietverlening. In Amsterdam doet KPN het goed na een koopadvies en wordt Imtech opgepikt na goede berichten over het orderboek'', aldus handelaar Erik Nugteren vanHofHoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 351,40 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 547,46 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,6 procent.

Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de internationale financiële toezichthouders de regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden hebben versoepeld en uitgesteld. De banken krijgen 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de nieuwe regels. In Frankfurt klom Deutsche Bank 3,5 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 2,7 procent. In Amsterdam wonnen ING en SNS Reaal 3,2 en 4,7 procent.

Chipmachinemaker ASML was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,3 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een plus van 5,3 procent na een adviesverhoging door Citigroup.

Air France-KLM klom 2,9 procent. Volgens Italiaanse media wil de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie zijn Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal overnemen. Een definitieve deal zou deze zomer worden verwacht.

In de MidKap behoorde Imtech tot de grootste stijgers met een winst van 3,8 procent. Analisten waren tevreden over het orderboek van de technisch dienstverlener. Imtech gaf in een nieuwjaarstoespraak aan dat die vorig jaar met 12 procent is gegroeid.

Wereldhave won 2,7 procent. Het bedrijf verkocht zijn vastgoedportefeuille in de VS voor 720 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Lone Star.

De euro was 1,3039 dollar waard, tegen 1,3054 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 92,68 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper op 110,91 dollar.