‘Bedenk alternatief WW-regels kunstwereld’

DEN HAAG (ANP) - Mensen uit de wereld van kunst en cultuur kunnen minder gemakkelijk voldoen aan de voorwaarden voor een WW-uitkering doordat ze vaak projectmatig en/of seizoensgebonden werken. In de 36 maanden voorafgaand aan de werkloosheid moet er tenminste 26 weken zijn gewerkt. Daarvoor zou voor genoemde groep een alternatief moeten komen, staat in de zogenoemde Arbeidsmarktagenda voor de culturele en creatieve sector 2017 - 2023.

Het is één van de vele punten uit het stuk dat dinsdag werd gepresenteerd door onder meer de belangenorganisatie Kunsten '92. Onderdeel van de oplossing die er moet komen, is dat uitkeringsinstantie UWV extra kennis vergaart over de culturele en creatieve sector om zo mensen uit deze wereld beter te kunnen begeleiden als ze zonder werk zitten.

In de Arbeidsmarktagenda wordt verder onder veel meer voorgesteld knelpunten in wet- en regelgeving voor cultureel ondernemerschap weg te nemen en de rechten op het intellectuele eigendom (auteursrecht) te versterken.

Flexibele inzet

Verder moeten over dit soort onderwerpen de koppen in de wereld en kunst en cultuur vaker bij elkaar worden gestoken, zodat er beter(e) afspraken kunnen worden gemaakt. ,,De sector kent mede door grote diversiteit en flexibele inzet een beperkte sociale dialoog en laat gemiddeld zwakke onderhandelingsposities zien'', aldus de Arbeidsmarktagenda.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft al aangekondigd begin volgend jaar met een 'visiebrief' te komen over de arbeidspositie van kunstenaars. De Arbeidsmarktagenda is opgesteld nadat haar voorgangster Jet Bussemaker hierop had aangedrongen. Het stuk is een aanvulling op een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) en Raad voor Cultuur.

Ruim de helft van de kunstenaars in ons land verdiende in de periode 2013 - 2015 minder dan 30.000 euro bruto per jaar, stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recent vast. Onder alle mensen met werk was dat 39 procent.

0 Reacties Doe mee met de discussie →