Belgen kiezen gemeenteraad en burgemeester

BRUSSEL (ANP) - België gaat zondag naar de stembus. De Vlamingen, Walen en Brusselaars kunnen hun nieuwe gemeenteraad en burgemeester kiezen.

Hoewel het draait om de gemeente, zullen de verkiezingen worden aangegrepen om het huidige kabinet onder leiding van premier Elio Di Rupo te toetsen. De Franstalige socialist is niet erg populair in Vlaanderen. Bovendien krijgen ook de Nederlandstalige coalitiepartijen van Di Rupo, de christendemocraten en de liberalen, flinke verwijten naar het hoofd geslingerd. Het belang van Vlamingen zou door deze regering te grabbel zijn gegooid.

Koren op de molen van de winnaars van de laatste, landelijke verkiezingen, de N-VA onder leiding van Bart De Wever. De partij gaat naar verwachting weer een flinke zege boeken. Of de N-VA ook in Vlaanderen de grootste gaat worden en het voortouw mag gaan nemen, is nog de vraag.

In Antwerpen bindt De Wever bovendien ook persoonlijk de strijd aan. De N-VA-voorman gaat voor het burgemeesterschap en voert een felle strijd met zittend burgervader Patrick Janssens, een sociaaldemocraat.