Beurzen staken verliesreeks

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken donderdag een einde te maken aan een driedaagse verliesreeks. Aangemoedigd door meevallende resultaten van de retailers Carrefour en Burberry gingen beleggers op zoek naar koopjes. Goed nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaf de handel een extra duwtje in de rug.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 329,41 punten. De MidKap-index won 0,3 procent tot 528,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1 en 1,3 procent.

In Madrid wist de beurs een verlaging van de Spaanse kredietstatus van zich af te schudden en klom 0,3 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's schroefde de waardering van Spanje met twee stappen terug tot net boven de zogenoemde rommelstatus.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,4 procent hoger. De stemming werd gesteund door een onverwachte daling van het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten tot het laagste niveau in meer dan 4 jaar tijd.

Carrefour klom in Parijs 3,8 procent. Het Franse supermarktconcern boekte in het derde kwartaal van 2012 meer omzet dan verwacht. In Londen won Burberry ruim 13 procent. De Britse verkoper van luxekleding en accessoires, die vorige maand een winstwaarschuwing afgaf, lijkt minder te lijden onder de crisis dan gevreesd en rapporteerde een omzetgroei.

In de AEX was bank en verzekeraar ING koploper met een winst van 3,3 procent. ING bevestigde de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in Maleisië aan de pan-Aziatische verzekeraar AIA Group. De verkoop levert een boekwinst op van circa 780 miljoen euro. Chipmachinemaker ASML was de grootste daler met een min van 1 procent.

In de MidKap stond metaalgroep AMG bovenaan met een winst van 3,4 procent. Grootste daler was levensmiddelenbedrijf Wessanen met een verlies van 1 procent. SNS Reaal daalde 0,4 procent. Volgens de NOS gaan er bij SNS Bank de komende jaren honderden banen verloren door een grote reorganisatie. Medewerkers worden donderdag en vrijdag ingelicht over de plannen.

De euro was 1,2942 dollar waard, tegen 1,2885 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 92,52 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent duurder.