Beurzen voorzichtig optimistisch

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten woensdag kleine winsten zien. Een positief begin van het jaarcijferseizoen, dat dinsdag traditioneel werd afgetrapt door het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa, zorgde voor enig optimisme onder beleggers.

,,Er heerst wat opluchting over de cijfers van Alcoa. Aluminium is een belangrijk product en het concern is ook optimistisch over China. Beleggers houden echter hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van deECB op donderdag. Er worden geen wijzigingen verwacht, maar men is wel benieuwd naar wat de centrale bank te zeggen heeft. Voor de rest is het vooral wachten op volgende week. Dan gaat het cijferseizoen echt los“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 349,45 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 550,37 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,1 en 0,4 procent.

In de MidKap klom Delta Lloyd 6,5 procent en was daarmee de sterkste stijger. Aandeelhouder Aviva heeft het resterende belang in de verzekeraar verkocht. Het Britse verzekeringsbedrijf had nog een belang van 19,4 procent in Delta Lloyd. De aandelen werden voor 12,65 euro per stuk verkocht aan institutionele beleggers.

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 2,2 procent. Het telecomconcern profiteerde opnieuw van een adviesverhoging. Ditmaal schroefde Kepler het beleggingsadvies voor het aandeel op. Grootste daler was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een min van 1,8 procent. In de MidKap stond tankopslagbedrijf Vopak onderaan met een verlies van 2,4 procent.

Xeikon maakte een koerssprong van ruim 22 procent. De handel in het aandeel werd dinsdagmiddag stilgelegd, in afwachting van een persbericht van het grafische bedrijf. Nabeurs liet Xeikon weten dat een geïnteresseerde partij mogelijk een bod gaat uitbrengen op het bedrijf. De naam van de mogelijke bieder werd niet gegeven.

In Parijs zakte PSA Peugeot Citroën 0,7 procent. De Franse autofabrikant heeft in 2012 zijn verkoop met 17 procent zien dalen. Volgens de op een na grootste autofabrikant van Europa hangt de lagere verkoop samen met de crisis op veel Europese automarkten.

De euro noteerde 1,3058 dollar, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 93 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper.