Beurzen wachten op ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag weinig beweging zien. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,Het is opvallend rustig op de beurzen. De ECB komt nog met een rentebesluit, maar daar wordt niets van verwacht. In Amsterdam toont ArcelorMittal herstel na de snelle plaatsing van de aandelenemissie, waarmee het staalbedrijf ook meer ophaalde dan gepland. Voor rest gebeurt er weinig bijzonders'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 351,54 punten. DeMidKap-index klom 0,5 procent tot 554,87 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,1 en 0,3 procent. Parijs zakte 0,2 procent.

De handel op de Europese aandelenmarkten werd gesteund door een sterker dan verwachte stijging van de Chinese export. De uitvoer in China nam in december met 14,1 procent op jaarbasis toe. Dat is de sterkste stijging sinds mei vorig jaar.

Grootste stijger in de AEX was elektronicaconcern Philips met een winst van 3 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Bierbrouwer Heineken was de grootste daler met een verlies van 3 procent na een adviesverlaging door dezelfde bank.

ArcelorMittal klom 1,9 procent. Het staalconcern heeft in totaal 4 miljard dollar opgehaald met de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties. Oorspronkelijk beoogde ArcelorMittal een opbrengst van 3,5 miljard dollar. Het aandeel zakte een dag eerder nog 2,5 procent nadat het staalbedrijf de emissie aankondigde.

Baggeraar Boskalis verloor 0,6 procent. Topman Peter Berdowski handhaafde tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering de winstverwachting voor 2012. De aandeelhouders gaven het management toestemming om aandelen te verkopen ten behoeve van de overname van branchegenoot Dockwise.Berdowski zei in een toelichting dat Boskalis al 2,5 jaar naar Dockwise heeft gekeken.

In Londen klom Tesco 2,4 procent. Het Britse supermarktconcern heeft rond de feestdagen de sterkste omzetgroei in 3 jaar tijd gerealiseerd.

De euro profiteerde van een succesvolle veiling van Spaanse staatsobligaties en was 1,3105 dollar waard, tegen 1,3075 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 94,55 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 113,04 dollar.