Beurzen zetten punt achter verliesreeks

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben donderdag een einde gemaakt aan een verliesreeks van 3 dagen. Beleggers werden aangemoedigd door meevallende resultaten van bedrijven als Carrefour enBurberry. Ook kreeg de handel steun van een veel beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,75 punten (0,8 procent) hoger op 329,55 punten. De MidKap-index won 1,25 punten (0,2 procent) tot 527,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,4 procent.

In Madrid wist de beurs een verlaging van de Spaanse kredietstatus van zich af te schudden en sloot 0,9 procent hoger. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's schroefde de waardering van Spanje met twee stappen terug tot net boven de zogenoemde rommelstatus.

De uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten gingen vorige week met 30.000 omlaag tot 339.000, het laagste niveau in meer dan 4 jaar. Economen hadden juist op een lichte stijging van het aantal aanvragen gerekend.

Carrefour steeg in Parijs 3,7 procent. Het Franse supermarktconcern boekte in het derde kwartaal meer omzet dan verwacht. In Londen won Burberry 13,3 procent. De Britse verkoper van luxekleding en dure accessoires, die vorige maand een winstwaarschuwing gaf, lijkt minder te lijden onder de crisis dan gevreesd en rapporteerde een omzetgroei.

In de AEX was bank en verzekeraar ING koploper met een winst van 3,3 procent. ING bevestigde de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in Maleisië aan de Aziatische verzekeraar AIA Group. De verkoop levert een boekwinst op van circa 780 miljoen euro.

In de MidKap stond metaalgroep AMG bovenaan met een winst van 3,4 procent. SNS Reaal daalde 0,8 procent. Volgens de NOS gaan er bij SNS Bank de komende jaren honderden banen verloren door een grote reorganisatie. Medewerkers worden donderdag en vrijdag ingelicht over de plannen.

De euro was 1,2928 dollar waard, tegen 1,2885 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 92,20 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder.