Beveiligers vaak belaagd

ROTTERDAM (ANP) – Twee derde van de beveiligers in Nederland zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van geweld of agressie, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Die wil dat agressie tegen beveiligers net zo zwaar wordt bestraft als tegen hulpverleners.

Vooral winkelsurveillanten en toezichthouders op straat, zoals straatcoaches en verkeersregelaars, werden in 2012 geconfronteerd met geweld, intimidatie of discriminatie. Het onderzoek Veilige Beveiligers, dat donderdag wordt gepubliceerd, is gedaan in opdracht van de brancheorganisatie en het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging. In totaal zijn 800 beveiligers geïnterviewd.

Beveiligers met een publieke taak moeten dezelfde steun krijgen als hulpverleners, vindt de brancheorganisatie. Mensen die agressief zijn tegen hulpverleners worden zwaarder gestraft. Volgens het Openbaar Ministerie vallen beveiligers ook onder dat regime. ,,In de praktijk zie je dat onvoldoende terug; wordt er tegen agressors niet altijd een hogere straf geëist en opgelegd'', stelt de brancheorganisatie.