Bioscoopschutter Aurora in rechtbank

CENTENNIAL (ANP) - James Holmes, verdachte van de schietpartij in een bioscoop in Aurora (Colorado) waarbij 12 doden en tientallen gewonden vielen, is maandag in de rechtbank verschenen. Tijdens de voorbereidende hoorzitting kwamen nieuwe, gruwelijke details naar buiten over het bloedbad van 20 juli.

Agenten vertelden over de eerste hulpverlening, hoe ze bijna uitgleden in de plassen bloed en een doodgeschoten meisje van 6 jaar aantroffen. Eén van hen beschreef hoe hij zelf mensen naar het ziekenhuis bracht. Na vier ritten en zes slachtoffers klotste zijn dienstwagen van het bloed, aldus de agent.

Holmes gaf geen enkele reactie toen agenten over hem spraken. Ze beschreven Holmes maandag als ,,ontspannen en van de wereld'' toen hij werd ingerekend bij de bioscoop waar een Batman-film in première was gegaan. Door de helm en het gasmasker dat hij droeg hielden ze hem in eerste instantie voor een agent.

De zittingen van deze week zijn een voorbereiding op een mogelijk strafproces. Vermoedelijk aan het einde van de week wordt besloten of aanklagers voldoende bewijs hebben en of Holmes geestelijk in staat is terecht te staan.