Chinees exportcijfer stuwt Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een veel sterker dan verwachte groei van de Chinese export compenseerde donderdag verliezen voor technologiebedrijven op Wall Street. De S&P 500-index tikte de hoogste stand aan sinds december 2007, maar zakte daarna wat terug.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 13.471,22 punten. De S&P 500 won 0,8 procent tot 1472,12 punten. De Nasdaq stond lange tijd onveranderd, maar vond de weg omhoog en steeg 0,5 procent tot 3121,76 punten. De technologiegraadmeter had aanvankelijk last van Microsoft, dat een adviesverlaging kreeg van Morgan Stanley. De softwaregigant liep tegen het einde van de handel echter een deel van het koersverlies in sloot 0,8 procent lager.

Uren voordat Wall Street de deuren opende, werd in China bekendgemaakt dat de export van het land in december met 14,1 procent is gestegen ten opzichte van december 2011. Dat is de sterkste toename sinds mei vorig jaar. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 5 procent.

Volgens een handelaar werd het vertrouwen van beleggers gesterkt door signalen dat het internationaal beter gaat. ,,Echter, in de Verenigde Staten moet het cijferseizoen nog op gang komen, waardoor men het voorlopig nog rustig aan doet op de beurs.''

De absolute uitblinker in New York was Supervalu met een koerswinst van ruim 13 procent. Een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist Cerberus neemt 5 supermarktketens van het bedrijf over voor 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro). Daarnaast willen de investeerders een belang tot 30 procent nemen in Supervalu voor 4 dollar per aandeel.

Ford (plus 2,8 procent) deed ook goede zaken. De autofabrikant verhoogde zijn dividend over het vierde kwartaal tot 10 dollarcent per aandeel, de hoogste uitkering aan aandeelhouders sinds juni 2006. De verhoging is te danken aan goede verkopen in Noord-Amerika en gezonde financiële positie na jaren kwakkelen. Het concern kampt nog altijd met zwakke marktomstandigheden in Europa.

Banken profiteerden van een aantal maatregelen die Washington de afgelopen dagen aankondigde, waaronder strengere criteria bij het verstrekken van hypotheken. Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley boekten winsten van 2 tot 4 procent.

De euro werd voor 1,3252 dollar verhandeld in vergelijking met 1,3212 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 94,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 112,37 dollar.