De Kunsthal ‘verloor’ eerder al een ring

ROTTERDAM (ANP) - De Kunsthal in Rotterdam is in het verleden eerder beroofd, naar nu blijkt. Uit de tentoonstellingshal waar in oktober vorig jaar zeven kostbare schilderijen werden buitgemaakt, is in 2002 een ring gestolen van verzamelaar René van der Star. Die roof is door toenmalig directeur Wim Pijbes bewust stilgehouden.

De ring werd gestolen tijdens een eerste openbare expositie van de etnografische collectie sieraden van de Rotterdamse kunstverzamelaar. De waarde van de ring is niet bekend. Pijbes wil in een reactie niet zeggen waarom hij de diefstal destijds niet publiekelijk maakte. ,,Daar heb ik goede redenen voor en die hou ik voor mijzelf'', zegt Pijbes, nu directeur van het Rijksmuseum Amsterdam.

Het probleem voor tentoonstellingszalen als de Kunsthal is dat ze geen eigen collectie hebben en daardoor afhankelijk zijn van privécollecties of van wat musea in huis hebben. Een diefstal of roof zou het aanzien van een museum aanzienlijke schade toebrengen. Verzamelaar Van der Star ontkent dat er destijds een ring is gestolen en verbreekt de telefoonverbinding.