Del Bosque gekozen tot coach van het jaar

ZÜRICH (ANP) - Vicente del Bosque is maandag tijdens het FIFA-gala in Zürich gekozen tot de beste coach van het jaar 2012. De bondscoach van Spanje leidde zijn land afgelopen zomer naar de titel op het Europees kampioenschap, 2 jaar nadat hij met de ploeg ook al de wereldtitel had veroverd. Del Bosque kreeg de voorkeur boven Pep Guardiola - die tot deze zomer bij FC Barcelona werkte - en Real Madrid-trainer JoséMourinho.

Pia Sundhage kreeg de Gouden Bal na haar uitverkiezing tot coach van het jaar bij de vrouwen. De Zweedse, die bij de Olympische Spelen de Amerikaanse ploeg naar het goud leidde, kreeg meer stemmen dan de Japanner Norio Sasaki en de Fransman Bruno Bini.

Het mooiste doelpunt van 2012 kwam op naam van ex-FC Twente-speler Miroslav Stoch. De Slowaak voetbalt nu voor de Turkse club Fenerbahçe en in het competitieduel met Gençlerbirligi op 3 maart nam hij van buiten het strafschopgebied een corner direct op zijn schoen. Zijn volley belandde strak in de kruising, onhoudbaar voor de keeper. Hij troefde de Colombiaan Radamel Falcao en de Braziliaan Neymar af en kreeg als beloning de Ferenc Puskas-trofee.