DigiD plat na ontdekking beveiligingslek

DEN HAAG (ANP) – Burgers kunnen tot donderdagochtend geen gebruik maken van hun DigiD. Dat meldt de website van deze overheidsdienst.

Oorzaak is een beveiligingslek, zei een woordvoerder van Logius dat voor de overheid de ICT-voorzieningen van onder meer websites beheert. Het lek zit niet in DigiD zelf, maar in het softwareplatform waarop de dienst is gebouwd.

Het lek werd in de nacht van dinsdag op woensdag ontdekt, waarna DigiD direct werd platgelegd ,,om alle risico's te voorkomen'', legt de woordvoerder van Logius uit.

Medewerkers van het semi-overheidsbedrijf werken aan een oplossing van het probleem. Die oplossing moet eerst worden geïnstalleerd en worden getest voordat het systeem weer operationeel is. Het is de bedoeling dat de dienst donderdag weer beschikbaar is.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft direct na de signalering van het probleem alle betrokkenen op de hoogte gesteld en een beveiligingsadvies gepubliceerd. Volgens een woordvoerder van het NCSC zijn er geen indicaties dat er misbruik is gemaakt van DigiD.

DigiD is een afkorting van digitale identiteit. De overheid kan hiermee de identiteit van de burger controleren. Het is gekoppeld aan het Burgerservicenummer.

Met gebruikersnaam en wachtwoord kunnen burgers terecht bij ruim 500 organisaties die overheidstaken uitvoeren, zoals de Belastingdienst, het Kadaster en Studielink, maar ook bij gemeenten, provincies en waterschappen.

Op de websites van veel van deze instanties staat inmiddels een mededeling dat de digitale ID niet werkt door een landelijke storing.