Dode en gewonden bij betoging Charlottesville

CHARLOTTESVILLE (ANP) - In het Amerikaanse Charlottesville (Virginia) zijn zaterdag zeker een dode en meerdere gewonden gevallen toen een auto inreed op mensen die tegen een mars van extreemrechtse groepen demonstreerden. Burgemeester Mike Signer maakte dat bekend. Via sociale media liet Signer weten dat hij ,,woedend en verdrietig'' is over de gebeurtenissen. Hij riep ,,iedereen die van goede wil is'' op naar huis te gaan, na een dag van onlusten in zijn stad.

Op videobeelden was te zien dat de auto mensen schepte en daarna snel achteruit wegreed. Diverse Amerikaanse media meldden dat de bestuurder van de auto is opgepakt. De politie heeft dat nog niet bevestigd en zich ook nog niet uitgesproken over de vraag of de man expres inreed op de menigte of niet.

President Donald Trump en minister van Justitie Jeff Sessions veroordeelden het geweld. Trump sprak daarbij van ,,geweld van vele kanten''. Hij riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Standbeeld

Nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's kwamen vrijdag al bijeen in Charlottesville. Ze protesteren tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Enkele honderden extreemrechtse betogers liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Er werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo's en immigranten.

Noodtoestand

Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen de groepen demonstranten. Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia heeft de noodtoestand afgekondigd in Charlottesville.

Het omstreden monument stamt uit 1924. Voor de tegenstanders is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij. Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het willen behouden.

0 Reacties Doe mee met de discussie →