‘Een nieuw eigen huis, een plek onder de zon’

NIEUWEGEIN (ANP) – Woningzoekenden kunnen zich zaterdag oriënteren op de huizenmarkt en wellicht direct hun slag slaan. Ongeveer 50.000 huizen zijn te bezichtigen tijdens de NVM Open Huizen Dag.

Geïnteresseerden kunnen in korte tijd veel huizen bekijken zonder eerst een afspraak te hoeven maken. Ze kunnen zich op de hoogte stellen van aanbod en prijs, zonder meteen verplichtingen aan te gaan. ,,Omdat de huizenmarkt momenteel een kopersmarkt is, is voor starters nú het moment om toe te slaan'', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. ,,Na 1 januari krijgen ze misschien te maken met strengere hypotheekregels.''

De Vereniging Eigen Huis noemde het vrijdag ,,een gemiste kans'' dat de grootste huizensite Funda bij één op de tien te koop staande woningen niet aangeeft dat ze meedoen. ,,De vermelding 'open huis' staat alleen bij het aanbod van NVM-makelaars. Een week van te voren haalt Funda het logo weg bij het aanbod van andere makelaars'', klaagt de vereniging.

De woningen die zaterdag 'open huis' houden, zijn van 11.00-15.00 uur te bezoeken.

De Open Huizen Dag wordt tweemaal per jaar georganiseerd: in het voorjaar en in de herfst. In maart waren er in totaal 100.000 'huisbezoeken'.