EU-leiders niet nader over asielbeleid

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn op de top in Brussel niet nader tot elkaar gekomen over het asielbeleid. Er is nog totaal geen zicht op consensus, aldus premier Mark Rutte na afloop van het diner waar ,,een heftige discussie'' over de verdeling van asielzoekers plaatsvond.

De top sprak over de toekomst van het asielbeleid om beter met crises te kunnen omgaan. Op tafel lag onder meer de door Oost-Europa fel bestreden verplichte verdeling van asielzoekers over de EU.

Voor de top begon had Rutte fel uitgehaald naar de Hongaarse premier Viktor Orban, die asielquota wil afkopen door geld te storten in een Afrikafonds dat migranten moet weerhouden de oversteek te wagen. ,,Een schaamteloos verhaal'', aldus Rutte. Gevraagd naar de reactie van Orban zei hij: ,,Iedereen kan goed tegen een stootje.''

Rutte zei te hebben gepleit voor onderlinge solidariteit. ,,Anders gaat iedereen shoppen wat hij leuk vindt.'' De EU zou daardoor ,,verpulveren.'' Volgens Rutte moet er niet alleen een permanent mechanisme komen om grote stromen vluchtelingen te kunnen opvangen maar is daar ook geld binnen de Europese begroting voor nodig.

0 Reacties Doe mee met de discussie →