Festival Mundial naar hartje Tilburg

TILBURG (ANP) - Festival Mundial in Tilburg gaat na 25 jaar naar een andere locatie in de stad. Vanaf 2013 is het driedaagse evenement met muziek, dans en theater niet meer in het Leijpark te vinden, maar in de Spoorzone. Deze voormalige NS werkplaats ligt in het centrum van de Brabantse gemeente. Dat maakte Mundial zaterdag bekend.

Mundial ziet de 75 hectare grote Spoorzone als ,,een inspirerende omgeving die volop nieuwe kansen en mogelijkheden biedt, een bijzondere plek om het festival nieuw elan te geven.'' Het wil het meest toonaangevende grootstedelijke festival van Nederland worden. Niet-westerse cultuur moet zich gaan kruisen met gevestigde genres, aldus de organisatie.

Het Tilburgse festival begon 25 jaar geleden als gratis evenement dat zich vooral richtte op wereldmuziek. De bezoekcijfers liepen de afgelopen jaren nogal uiteen. In 2001 kwamen 45.000 mensen opdagen, terwijl er 60.000 waren verwacht.

In september leek het erop dat het doek ging vallen voor het festival toen de provincie de subsidiekraan dichtdraaide. Een maand later kwam de provincie alsnog met geld over de brug.