Feyenoord gaat af bij rentree hoogste podium

ROTTERDAM (ANP) - De langverwachte terugkeer van Feyenoord in de Champions League is uitgedraaid op een enorme deceptie. De landskampioen werd woensdag in de eigen Kuip op alle fronten overklast door Manchester City, dat Feyenoord de grootste thuisnederlaag ooit in Europa bezorgde: 0-4. Vijftien jaar na het laatste optreden op het hoogste Europese podium leerden de Rotterdammers dat het gat met de Europese top gigantisch is geworden.

Wie vooraf de selecties tegenover elkaar zette, kon al niet anders concluderen dan dat het een ongelijke strijd zou worden. Pep Guardiola beschikt dankzij het geld van de schatrijke Arabische eigenaren van City over de duurste spelersgroep ooit, met een gezamenlijke transferwaarde van 853 miljoen euro. Feyenoord beleefde na het vorige optreden in de Champions League, in 2002, zowel op sportief als financieel vlak donkere jaren. De Rotterdammers sloten die eigenlijk pas afgelopen seizoen af met het binnenhalen van de eerste landstitel in achttien jaar.

Feyenoord klampte zich in de aanloop naar de krachtmeting met de 'Citizens' vast aan de knappe zeges van de laatste jaren op Sevilla en Manchester United, een treetje lager in de Europa League. Het gaf de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de hoop dat er wellicht ook een stunt mogelijk was tegen de lichtblauwe formatie uit Manchester. Van Bronckhorst hoopte met Sofyan Amrabat als nieuwe pion in zijn elftal te kunnen switchen tussen het vaste 4-3-3 en een 5-3-2-systeem, om de opkomende backs van City te beteugelen. Het ging met dat strijdplan echter finaal mis.

Stones

Al na anderhalve minuut viel het publiek in De Kuip stil toen verdediger John Stones de bal inkopte. Via het been van Tonny Vilhena, die op de doellijn amper reageerde, rolde de bal erin. In de tiende minuut tikte Sergio Agüero op aangeven van rechtsback Kyle Walker de tweede treffer binnen en nog binnen het half uur maakte Gabriel Jesus er 0-3 van.

Feyenoord wist pas na rust de zichtbare angst voor City een beetje van zich af te schudden. Het leidde tot wat kleine kansjes, maar niet tot doelpunten. Met zijn tweede trefzekere kopbal van de avond zorgde Stones ervoor dat Feyenoord de grootste Europese nederlaag ooit voor eigen publiek moest bijschrijven.

0 Reacties Doe mee met de discussie →