Filmproducent Weinstein steeds eenzamer

NEW YORK/LONDEN (ANP/RTR/DPA) - De ooit zo grote Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein (65) wordt na alle beschuldigingen over seksueel misbruik, tot verkrachting aan toe, steeds kleiner en vooral eenzamer. De een na de andere Hollywood-ster neemt openlijk afstand van hem. Zijn vrouw Georgina Chapman wil van hem af.

De 41-jarige Engelse modeontwerpster vertelde in het blad People dat ze gaat scheiden van Weinstein, na een huwelijk van tien jaar. Chapman zei dat ze meevoelt met alle vrouwen die door ,,dat onvergeeflijke gedrag onmetelijk leed is aangedaan''.

Acteur Leonardo DiCaprio distantieerde zich via Facebook van Weinstein, met wie hij onder meer de film 'Gangs of New York' maakte. ,,Ik applaudisseer voor de kracht en moed van de vrouwen die op de voorgrond zijn getreden en publiekelijk hun verhaal hebben gedaan''.

Massage

The New York Times publiceerde een bekentenis van actrice Gwyneth Paltrow, die toen ze 22 was werd belaagd door Weinstein. Deze wilde haar betasten en masseren, wat ze weigerde. Haar collega Angelina Jolie zei in dezelfde krant ook een ,,slechte ervaring'' te hebben gehad met de van zijn voetstuk gevallen producent toen ze jong was.

,,Het resultaat was dat ik besloot nooit meer met hem samen te werken en anderen voor hem te waarschuwen. Deze behandeling van vrouwen is in elke branche en elk land onacceptabel'', aldus Jolie. Acteur Ewan McGregor vulde via Twitter aan dat het hoog tijd wordt dat deze wantoestanden aan het licht komen. ,,De geruchten heb ik jarenlang gehoord, wat nu naar buiten komt is verschrikkelijk. Aju, tiran!''

Seksueel misbruik

De lijst met aantijgingen is inmiddels zo lang, dat de ontkenning die Weinstein via een woordvoerster naar buiten bracht haast potsierlijk is. Rollebollen in ruil voor een rolletje in een film leek eerder gewoonte dan toeval. Het blad The New Yorker voerde drie vrouwen op die beweerden verkracht te zijn door Weinstein, inmiddels ontslagen door zijn eigen filmbedrijf.

De politie en het Openbaar Ministerie in New York deden in 2015 onderzoek naar de handel en wandel van Weinstein maar vonden onvoldoende bewijs voor seksueel misbruik om tot vervolging over te gaan. Voor onder anderen Meryl Streep, George Clooney, Lena Dunham, Judi Dench, Kate Winslet, Mark Ruffalo en Christian Slater was er desondanks rook of vuur genoeg om hem radicaal de rug toe te keren.

0 Reacties Doe mee met de discussie →