‘Fors hogere opening Wall Street’

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York beginnen woensdag naar verwachting flink hoger aan het nieuwe jaar. Beleggers zijn opgelucht dat de Amerikaanse politici op de valreep toch een begrotingsakkoord hebben bereikt.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde dinsdag in met de afspraken die maandag door het Witte Huis en de Republikeinen werden gemaakt over de staatsfinanciën. Daarmee is voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden. Door het akkoord gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen.

Op macro-economisch gebied wordt uitgekeken naar de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie en de bouwuitgaven. Beide cijfers worden een halfuur na de openingsbel vrijgegeven.

Aan het bedrijvenfront zal Hewlett-Packard naar verwachting in de belangstelling staan. Het technologiebedrijf liet weten te overwegen om onrendabele onderdelen af te stoten. Dit zou kunnen betekenen dat de PC-divisie zal worden verkocht.

Aan het overnamefront maakte de Amerikaanse autoverhuurder Avis Budget bekend de populaire aanbieder van deelauto’s Zipcar over te nemen voor 500 miljoen dollar.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 1,7 en 2,3 procent voor de Amerikaanse beurzen. Maandag sloot de Dow-Jonesindex het jaar af met een winst van 1,3 procent op 13.104,14 punten. De Amerikaanse hoofdgraadmeter won in 2012 ruim 7 procent.