Gestrand boorschip Shell vlotgetrokken

ANCHORAGE (ANP) - Het gestrande boorschip Kulluk van Shell is vlotgetrokken en zal 48 kilometer worden versleept naar Kiliuda Bay waar meerdere tests worden uitgevoerd. Dat maakten de bij de reddingsoperatie betrokken autoriteiten maandag bekend.

De Kulluk liep op 31 december aan de grond ten zuidwesten van de plaats Kodiak in Alaska nadat het schip tijdens een storm was losgeslagen van zijn sleepkabels. ,,De Kulluk drijft nu voor de kust van Sitkalidak Island en is met een kabel verbonden aan de MV Aiviq. Bergingsmedewerkers bekijken de situatie aan boord. Als die goed is, gaan we door met het verslepen naar Kiliuda Bay'', aldus Martin Padilla, die de bergingsoperatie leidt.

De Kulluk heeft meer dan 500.000 liter aan diesel aan boord en 45.000 liter aan andere olieproducten. Volgens de autoriteiten is er nog geen spoor van schade voor het milieu. Diverse milieugroeperingen drongen er na het vastlopen bij president Obama op aan om alle boorprojecten in het poolgebied op te schorten totdat de betrokken bedrijven kunnen aantonen dat ze op een verantwoorde manier onder barre omstandigheden kunnen werken. Ten tijde van het incident met de Kulluk werd de kust van Alaska geteisterd door windstoten van 110 kilometer per uur en golven van 12 meter hoog.