Giffords bindt strijd aan met wapenlobby

WASHINGTON (ANP) - Het gewezen Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords mengt zich in de strijd om het wapenbezit in de Verenigde Staten. Samen met haar echtgenoot heeft ze dinsdag een campagne gelanceerd voor striktere wapenwetten en het terugdringen van de politieke invloed van wapenlobbygroep NRA.

Giffords werd 2 jaar geleden zelf slachtoffer van vuurwapengeweld. Tijdens een politieke bijeenkomst werd de politica uit Arizona door het hoofd geschoten, waardoor ze nog steeds kampt met spraakproblemen, een verlamde rechterarm en een verminderd gezichtsvermogen. Zes andere mensen overleefden de schietpartij niet.

,,Het is genoeg geweest'', stelde Giffords in een interview met ABC. De tragedie in Newtown, Connecticut, waar 20 kinderen en 6 volwassenen in een school werden doodgeschoten, was de druppel. Met de campagne moet geld ingezameld worden om de invloed van de wapenlobby terug te dringen. Politici die voor de goede zaak strijden, moeten worden gesteund.

,,We kunnen er niet slechts op hopen dat de laatste tragedie de volgende tragedie voorkomt.'' Giffords verdedigde in haar tijd als congreslid het recht op wapenbezit en zegt ook nu niet te streven naar een algeheel verbod op wapens.