Groen licht voor omstreden oliepijpleiding

LINCOLN (ANP) - TransCanada heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse staat Nebraska voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL. Het Canadese pijpleidingenbedrijf zet daarmee een belangrijke volgende stap richting de daadwerkelijke bouw, waar al jaren over wordt gesteggeld.

President Donald Trump draaide na zijn aanstelling snel een beslissing van zijn voorganger Barack Obama terug, die in 2015 een streep zette door Keystone. Milieugroeperingen en enkele Indianenstammen protesteerden al jaren tegen het plan.

Nebraska keurde overigens niet het voorkeurstraject van TransCanada goed, maar een alternatief. Dat kan problemen opleveren omdat die optie niet zo uitgebreid is onderzocht als het voorkeurstraject. Dat kan leiden tot verdere vertragingen.

Rechter

Milieugroepen hebben al aangekondigd naar een federale rechter te stappen om de bouw tegen te houden. Ook grondbezitters wiens land nu onder de goedgekeurde route ligt, kunnen nog bezwaar aantekenen.

De bijna 1900 kilometer lange leiding moet ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. De bouw kost ongeveer 8 miljard dollar.

0 Reacties Doe mee met de discussie →