‘Hogere opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten openen. De stemming wordt gesteund door een positieve start van hetjaarcijferseizoen in de Verenigde Staten.

,,De AEX opent zo’n half punt hoger. Dinsdag was een rustige dag waarop werd gewacht op de cijfers van Alcoa. Die zijn positief uitgevallen en dat is goed voor het vertrouwen. Vandaag zal het opnieuw een rustige handelsdag worden met weinig nieuws en zal de markt vooral uitkijken naar meer bedrijfsresultaten“, aldus marktanalist Derek Tol van IG Netherlands.

Delta Lloyd maakte dinsdagavond bekend dat aandeelhouder Aviva het resterende belang in de verzekeraar heeft verkocht. Het Britse verzekeringsbedrijf had nog een belang van 19,4 procent in Delta Lloyd en deed dit via een onderhandse plaatsing bij institutionele beleggers van de hand. De aandelen Delta Lloyd werden voor 12,65 euro per stuk verkocht.

In het Verre Oosten lieten de aandelenmarkten woensdag overwegend winsten zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,7 procent hoger. Na twee verliesbeurten op rij stapten beleggers weer in de markt. De Japanse exporteurs profiteerden daarbij van een verzwakking van de Japanse yen.

De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen dinsdag omlaag. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de cijfers van Alcoa. Het aluminiumconcern gaf na de slotbel in New York het startsein voor hetjaarcijferseizoen.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,4 procent op 13.328,85 punten. De S&P 500-index eindigde 0,3 procent lager op 1457,15 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3091,81 punten.

Alcoa rapporteerde na het sluiten van de beurzen op Wall Street een nettowinst van 242 miljoen dollar, circa 185 miljoen euro, ofwel 21 cent per aandeel over het vierde kwartaal van 2012. In dezelfde periode in 2011 leed Alcoa nog een verlies van 191 miljoen dollar.

De stemming op de Europese beurzen was dinsdag weinig optimistisch. De graadmeters sloten vlak of met verlies. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent lager op 349,11 punten. De MidKap-index eindigde vlak op 548,34 punten. Ook de beurs in Parijs bleef ongewijzigd. Londen en Frankfurt sloten met verliezen tot 0,5 procent.

De euro noteerde woensdag voorbeurs op 1,3087 dollar, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,89 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 111,73 dollar.