‘Honderden banen weg bij SNS’

UTRECHT (ANP) - Bij SNS Bank gaan de komende jaren honderden banen verloren door een grote reorganisatie. Medewerkers worden donderdag en vrijdag ingelicht over de plannen. Bij SNS Bank werken momenteel circa 2400 mensen.

SNS wilde donderdag zelf geen uitlatingen doen over het aantal banen dat zou verdwijnen. Maar een woordvoerder stelde dat ,,het niet om veel minder banen'' gaat dan de NOS eerder donderdag meldde. Wel zei hij dat ,,het gaat om de doorontwikkeling van de strategie waar we al mee bezig zijn. De aanpassingen strekken zich uit over een aantal jaar''.

Vakbond De Unie zei donderdag echter volledig verrast te zijn door de berichtgeving. De bond zei tot nu toe niet van banenverlies te hebben gehoord. Ook was het niet bekend dat er deze week bijeenkomsten voor medewerkers zouden worden gehouden.

De veranderingen zullen zich uitstrekken over circa vier jaar, meldde de SNS-woordvoerder. Hij sloot niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen, maar zei ook dat de bank zal proberen mensen wiens functie vervalt te herplaatsen. Ook rekent SNS op natuurlijk verloop. De zegsman benadrukte dat er nog weinig te zeggen viel over het precieze aantal functie dat vervalt.

Volgens de zegsman is de reorganisatie deels ingegeven door het feit dat er een flinke achteruitgang is te merken in de hypotheektak van SNS. Bij de ,,spaar en betaalkant'' is er wel sprake van groei, maar of die de achteruitgang elders kan compenseren is nog maar de vraag.

SNS benadrukt dat deze reorganisatie niets te maken heeft met de strategische herorientatie die eerder dit jaar door de SNS Reaal is aangekondigd. De Groep kondigde in juli aan te praten over ,,verschillende opties'' voor de toekomst. Daarbij werd vooral gekeken naar de verkoop van de pensioen- en verzekeringsactiviteiten.

De bank en verzekeraar SNS Reaal moet voor eind vorig jaar 850 miljoen euro aan staatssteun terugbetalen die het in 2008 kreeg.