ICC buigt zich over zoon Kaddafi

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) buigt zich dinsdag in een openbare zitting over de vraag wat er met Saif al-Islam Kaddafi moet gebeuren. De zoon van de vroegere leider van Libië zit al bijna een jaar gevangen, in handen van een clan in het bergdorp Zintan.

Het ICC heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Kaddafi, onder meer wegens moord tijdens vergeefse pogingen tot het neerslaan van de Arabische Lente vorig jaar. De nieuwe regering in Tripoli wil Kaddafi zelf berechten. Dat mag volgens het ICC-oprichtingsverdrag, maar dan moet Libië de rechters in Den Haag wel ervan overtuigen dat het daartoe in staat is.

De advocaten die Libië in de arm heeft genomen, houden het ICC al maanden aan het lijntje. Zij zeggen dat eerst een nieuwe, gekozen Libische regering moet worden gevormd die hen instructies gaat geven. Maar afgelopen weekend liep opnieuw een poging mis een nieuwe ministersploeg aan te stellen.

De advocaten die het ICC heeft toegewezen aan Kaddafi, willen dat hij in Den Haag wordt berecht. In Libië zou hij de doodstraf kunnen krijgen.