Kwartiermakers naar Turkije vertrokken

EINDHOVEN (ANP) – Ongeveer dertig kwartiermakers van het leger zijn dinsdag vanaf vliegveld Eindhoven vertrokken naar de Turkse stad Adana waar Nederlandse Patriots worden gestationeerd. Zij zorgen dat alles gereed is als de hoofdmacht van ongeveer 270 militairen aankomt op 21 januari.

Nederland stuurt twee Patrioteenheden naar Turkije die het land en de bevolking moeten beschermen tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië. De luchtverdedigingssystemen zijn maandag al vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel naar de Eemshaven getransporteerd. De Patriots arriveren naar verwachting op 22 januari in Turkije.

De kwartiermakers en hun uitrusting worden in twee Hercules transportvliegtuigen overgebracht. De reis naar Turkije duurt zes uur.

Nederland stuurt samen met Duitsland en de Verenigde Staten op verzoek van de NAVO Patriots naar Turkije. De landen werken nauw samen bij de missie die een jaar zal duren. Met de Nederlandse kwartiermakers vliegen ook 20 Duitse kwartiermakers mee. De Duitse Patriots worden in Kahramanmaras gestationeerd.