Lager Wall Street in afwachting van cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag met flinke verliezen. Tijdens de handel voor de aftrap van het kwartaalcijferseizoen werd de stemming gedrukt door sombere economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook maakten beleggers zich zorgen over wat de komende weken aan cijfers zouden brengen. Sombere voorspellingen wijzen op tegenvallende bedrijfsresultaten. Aluminiuimproducent Alcoa is dinsdagavond het eerste bedrijf dat de kwartaalcijfers publiceert.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 13.473,53 punten. De brede S&P 500 daalde 1 procent tot 1441,48 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,5 procent tot 3065,02 punten.

Uit cijfers van persbureau Reuters blijkt dat analisten verwachten dat de winst van de bedrijven in de S&P 500 in het derde kwartaal van 2012 gemiddeld met 2,3 procent is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het zou voor het eerst in 3 jaar tijd zijn dat de kwartaalwinst in de Verenigde Staten een daling laat zien. Verscheidene grote bedrijven hebben al gewaarschuwd voor lagere resultaten.

Het aandeel Alcoa sloot intussen 0,1 procent hoger. Het concern maakte eerder op dinsdag bekend een schikking te hebben getroffen met het bedrijf Alba uit Bahrein naar aanleiding van beschuldigingen van fraude. Behalve Alcoa komt dinsdag ook het bedrijf Yum Brands, eigenaar van onder meer Pizza Hut, met cijfers over het derde kwartaal.

De bedrukte stemming op Wall Street volgde ook op een waarschuwing van het IMF dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiële problemen in de Verenigde Staten de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot maken. De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden.

Beleggers reageerden hun zorgen onder meer af op Nasdaq-fondsen. Intel verloor 2,7 procent na negatieve rapporten van analisten. Microsoft stond 1,7 procent lager en online videotheek Netflix zakte bijna 11 procent.

De euro was 1,2875 dollar waard, tegen 1,2885 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 3,3 procent in prijs tot 92,28 dollar. Brentolie was 2,3 procent duurder en kostte 114,40 dollar.