‘Lagere opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal woensdag waarschijnlijk licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. Beleggers blijven terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond Spanje. Ook wordt gewacht op de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en het belangrijke Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

,,Het blijft de vraag wat er met Spanje gaat gebeuren. Gaat het land hulp aanvragen of blijft het de boot afhouden? Voor de rest wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de ECB en het banencijfer uit de VS. Vandaag krijgen we met het banenrapport van ADP alvast een voorproefje van de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Markets Netherlands.

De Spaanse premier Mariano Rajoy Spanje liet dinsdag weten dat Spanje niet op het punt staat om financiële steun te vragen aan de andere eurolanden. Rajoy antwoordde ontkennend op de vraag of een hulpaanvraag ,,aanstaande'' is. Hij ging verder niet op de vraag in. De afgelopen dagen is druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Spanje al binnen enkele weken om hulp zal vragen.

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag weinig beweging zien. Beleggers bleven langs de zijlijn vanwege de aanhoudende onzekerheid over een Spaans hulpverzoek. De Nikkei in Tokio sloot 0,5 procent lager. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, won de Hang Seng-index 0,1 procent. De beurs in Sjanghai is de hele week gesloten.

De beursgraadmeters van Wall Street kwamen dinsdag ook nauwelijks van hun plaats. Onduidelijkheid over de eventuele aanvraag van Europese steun door Spanje zorgde voor een afwachtende stemming.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 13.482,36 punten. De S&P 500 klom 0,1 procent tot 1445,75 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 3120,04 punten.

Op de Europese beurzen hielden beleggers zich eveneens grotendeels afzijdig in afwachting van duidelijkheid over Spanje. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent in de min op 327,24 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 524,92 punten. Londen en Frankfurt verloren 0,2 en 0,3 procent. In Parijs liep het verlies op tot 0,6 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2890 dollar waard, tegen 1,2945 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 91,58 dollar per vat. Brentolie zakte 0,5 procent tot 111 dollar per vat.