‘Lagere opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal vrijdag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Precies 25 jaar geleden kende de Amsterdamse beurs een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis. De AEX crashte op maandag 19 oktober 1987 en verloor in één dag 12 procent aan waarde.

,,De AEX opent tot 1 punt lager. Men probeert er alles aan te doen om het negatieve nieuws te negeren. Tijdens de EU-top zijn er geen harde beslissingen genomen en zijn er geen definitieve oordelen gegeven over Spanje en Griekenland. De besluiten worden bewust uitgesteld tot na de verkiezingen in de VS. Tegenvallende resultaten van Microsoft, Google en eerder al van IBM en Intel lijken te worden genegeerd'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De EU-landen hebben op de top in Brussel een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid. De praktische omzetting kan dan geleidelijk in de loop van volgend jaar volgen.

Aan het bedrijvenfront maakte ING bekend zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong, Thailand en Macau te hebben verkocht aan Pacific Century Group (PCG) voor ruim 1,6 miljard euro. De transactie levert ING een boekwinst op van circa 1 miljard euro.

Ook brachten kabelbedrijf Ziggo en softwarebedrijf Unit4 de kwartaalresultaten naar buiten. Beide bedrijven zagen de omzet en winst in het derde kwartaal toenemen.

In het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag overwegend kleine winsten zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger. Beleggers grepen de tegenvallende resultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google aan om wat winst te nemen na de recente sterke koersstijgingen. De Japanse beurs klom deze week 5,5 procent en kende daarmee zijn beste beursweek van dit jaar.

Wall Street dook donderdag dieper in het rood door tegenvallende derdekwartaalcijfers van internetgigant Google, die bovendien uren eerder dan verwacht bekendgemaakt werden. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 13.548,94 punten en de S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 1457,34 punten. De Nasdaq werd het hardst geraakt door Google en verloor 1 procent tot 3072,87 punten.

In Amsterdam daalde de AEX-index donderdag licht, terwijl de andere Europese graadmeters bescheiden winsten boekten. AkzoNobel was veruit de sterkste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak na de onthulling van een miljardenverlies in het derde kwartaal.

De AEX-index eindigde 0,1 procent lager op 335,32 punten, terwijl de MidKap 0,1 procent steeg tot 534,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,1 en 0,6 procent vooruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3058 dollar waard, tegen 1,3102 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 92,03 dollar per vat. Brentolie bleef onveranderd op 112,45 dollar.