Lange rij voor iPhone 5 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) – Bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam hadden zich vrijdagochtend honderden mensen verzameld voor de nieuwe iPhone5. De verkoop begon daar om 8.00 uur. De eerste klanten werden met luid applaus en gejoel door de medewerkers ontvangen, die hen in cordon opwachtten. Als snel liepen ook de eerste gelukkigen weer met hun aankoop naar buiten.

Beveiligers hadden mensen achter in de enorme rij eerder laten weten dat als zij aan de beurt zouden zijn, de nieuwe smartphone mogelijk is uitverkocht. Vlak voor opening mochten geen mensen meer in de rij aansluiten. Een koffieketen deelt eten en drinken uit. De sfeer is gemoedelijk.

Vrijdag is in ons land de verkoop begonnen. Bij een winkel van Hi in de Kalverstraat in Amsterdam, die in de hoofdstad als eerste om 7.00 uur speciaal de deuren opende, stonden welgeteld zeven mensen. Daar worden de apparaten echter alleen met een abonnement verkocht.

Eerder liep het in Duitsland, Japan, China, Amerika en Groot-Brittannië al storm bij de introductie van de nieuwe smartphone. De iPhone5 heeft een groter scherm, is lichter en platter en is uitgerust met de allernieuwste technologische snufjes.

Nederlanders die echt niet konden wachten, meldden zich vorige week al in Oberhausen (Duitsland), maar de overigen kunnen vanaf vrijdag hun slag slaan. Behalve in Amsterdam, gingen ook op locaties in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen de deuren al om 7 uur open om de verkoop zo goed mogelijk te laten verlopen.