Lombardije sluit klassiekerjaar af

BERGAMO (ANP) - Amper een week na zijn in Valkenburg behaalde wereldtitel gaat Philippe Gilbert zaterdag op jacht naar zijn derde zege in de Ronde van Lombardije. De Belgische klassiekerspecialist verschijnt in de regenboogtrui aan de start in Bergamo. De 'koers van de vallende bladeren' is de afsluiting van het klassiekerjaar en de voorlaatste wedstrijd uit de UCI WorldTour.

Gilbert won de Ronde van Lombardije in 2009 en 2010. Vorig jaar ging de zege verrassend naar de Zwitser Oliver Zaugg, die daarom zaterdag het nummer 1 op mag spelden. Bauke Mollema, de kopman van Rabobank, hoopt in de finale een rol van betekenis te kunnen spelen.

Het parcours van de ruim 250 kilometer lange klassieker is wat gewijzigd. De Muur van Sormano is op 80 kilometer voor de streep in Lecco een extra hindernis, zoals later de vertrouwde Ghisallo (46 kilometer voor de streep) en in volle finale de Villa di Vergano dat zijn. De Spanjaard Joaquim Rodriguez kan Bradley Wiggins zaterdag aflossen als leider in het WorldTour-klassement.